Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Τι προβλέπει η οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο

Τι προβλέπει η οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο
H Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ ανακοινώνουν τη συμφωνία για τη σωτηρία της Κύπρου στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.
 

Σε συμφωνία που αλλάζει δραματικά το οικονομικό σκηνικό της Κύπρου κατέληξαν τα ξημερώματα σήμερα στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου, η Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που συμμετείχαν στο Eurogroup.

Πρακτικά, κλείνει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, η Λαϊκή, η οποία θα σπάσει σε «καλή» και «κακή» τράπεζα επιβάλλοντας πολύ μεγάλες απώλειες σε καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ, είτε είναι ξένοι είτε Kύπριοι.

Από την κίνηση αυτή πλήττονται εκτός από τους καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ και οι ομολογιούχοι καθώς όλοι χάνουν σχεδόν όλες τους τις επενδύσεις –αν και μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί με ποιους όρους θα γίνει αυτό.

- Το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, που έχουν περισσότερα από 100.000 ευρώ, θα υποστούν κι αυτοί απώλειες, οι οποίες σύμφωνα με πηγές από την Λευκωσία, αναμένεται να ανέλθουν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 30%, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, ενδέχεται να φτάσει και το 40%.

- Δεν επηρεάζονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.

- Επιβάλλονται πολύ αυστηροί όροι στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο για να μην υπάρξει μαζική εκροή χρημάτων από τις τράπεζες. Είναι ενδεικτικό ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων στα ΑΤΜ μειώνεται από τα 260 στα 100 ευρώ.

- Οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένεται εκτός απροόπτου να ανοίξουν αύριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ, η τελική αποφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

- Η Κύπρος θα λάβει βοήθεια από την τρόικα ύψους περίπου 10 δις ευρώ, με το τελικό ποσό να μένει να αποφασιστεί αφού γίνουν οι σχετικοί υπολογισμοί από την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από ένα ολονύκτιο θρίλερ σκληρών διαπραγματεύσεων όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φερόταν έτοιμος ακόμη και να παραιτηθεί λόγω των υπερβολικών πιέσεων της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμαζόταν για το χειρότερο σενάριο της διακοπής χρηματοδότησης στις κυπριακές τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό ότι το Eurogroup καθυστέρησε χθες να ξεκινήσει σχεδόν τέσσερις ώρες αφού μέχρι το βράδυ η όλη συμφωνία ήταν κυριολεκτικά στον αέρα και υπήρχαν φόβοι ακόμη και για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

Κρίσιμος παράγοντας πλέον είναι το πώς θα γίνει δεκτή η συμφωνία στην Κύπρο όπου αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό του Eurogroup δεν χρειάζεται έγκριση από το Κοινοβούλιο της Κύπρου επειδή οι απώλειες επιβάλλονται στους μεγάλους καταθέτες μέσω αναδιάρθρωσης των τραπεζών και όχι με την επιβολή φόρου. Η Βουλή της Κύπρου πέρασε σχετική νομοθεσία αναδιάρθρωσης τραπεζών μετά από απαίτηση των Βρυξελλών, πριν από λίγα μόνο εικοσιτετράωρα.


Ντμίτρι Μεντβέντεφ : «Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι λεηλασία»

«Λεηλασία» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας την συμφωνία των ευρωπαίων για την Κύπρο αναφέροντας ότι «αυτή θα έχει επιπτώσεις στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο».

Οπως είπε ο Μεντβέντεφ η Ρωσία «πρέπει τώρα να εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες του ευρωπαϊκού σχεδίου για την Κύπρο το οποίο επιβάλει μεγάλες ζημιές σε καταθέσεις κυπριακών τραπεζών».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σχολιάσει ακόμα δημοσίως τις εξελίξεις.


Γερουν Ντέισελμπλουμ: «Η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας»

Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την πολιτική βούληση από πλευράς ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου.

Όπως τόνισε, η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου.

Όπως διευκρίνισε ο Γ. Ντέισελμπλουμ, η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου.

Επιπλέον, ο Γ. Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται εισφορά από μέρους των καταθετών στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, η δήλωση της Ευρωομάδας αναφέρει: «Το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική συμφωνία επί του θέματος θα υπογραφεί εντός της ημέρας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γ. Ντέισελμπλουμ, το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα συνοδεύεται από τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος διευκρινίζοντας ότι από τις ρωσικές αρχές υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τις ρωσικές αρχές.


Ολι Ρεν: «Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα την βοηθήσουμε και θα σταθούμε στο πλευρό της»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντικό, η συμφωνία για το δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου να επιτευχθεί σήμερα». Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν σκληρές και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου, Ν.Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.


Στυλιανίδης: «Η Κύπρος απέφυγε την χρεοκοπία, η οποία θα ήταν καταστροφική»

Η Κύπρος απέφυγε την χρεοκοπία, η οποία «θα ήταν καταστροφική, γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την ευρωζώνη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης και έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».

Οσον αφορά τη Λαϊκή, είπε ο κ.Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή» και το υγιές κομμάτι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κυπρου, καθώς το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαϊκή Τράπεζα στον ΕLΑ, το οποίο προς το παρόν παγώνει.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να βοηθήσει με την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας.

Σε σχέση με το «κούρεμα», που θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 30%.

Για τα ταμεία προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην διασφαλιστούν».


Κριτική από τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη και τους εργαζόμενους στις τράπεζες  
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου υποστήριξε ότι θα μπρούσε να γίνει «κούρεμα» 30 με 40% και στη Λαϊκή Τράπεζα , ώστε να διασωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Αυξεντίου, ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό με την ΕΚΤ.

Στο μεταξύ η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναμένει απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ , Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες.

Ανέφερε μάλιστα πως τα μέλη της ΕΤΥΚ θα εργαστούν και πέραν του ωραρίου, εάν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ώστε να επέλθει ηρεμία στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κύριος Χατζηκωστής επεσήμανε πως στην εργασία τους θα μεταβούν και όλοι οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, διότι ουδείς υπάλληλος έχει απολυθεί και ούτε θα απολυθεί χωρίς την έγκριση της ΕΤΥΚ.

Θέση της συντεχνίας των τραπεζικών, είπε, είναι η οποιαδήποτε μείωση προσωπικού στη Λαϊκή, να γίνει με σχέδια εξόδου που θα δοθούν στους υπαλλήλους. Για το μέλλον των ταμείων προνοίας ανέφερε ότι αναμένει να κατοχυρωθούν με απόφαση της Βουλής, όπως είναι η δέσμευση.

Η ΕΤΥΚ , σε ανακοίνωση, προειδοποιεί, ότι, «αν οι βουλευτές δεν υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους, η αντίδραση θα είναι άμεση και δυναμική».


Νικόλας Παπαδόπουλος: «Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν»

«Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ουδείς αμφισβητεί, αναφέρει, ότι η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία για δανεισμό της χώρας μας από την τρόικα είναι «μια πάρα πολύ οδυνηρή συμφωνία».

Επισημαίνει ότι οι όποιες συνέπειές της στην κυπριακή οικονομία και την καθημερινότητα όλων των πολιτών θα φανούν πλέον στην πράξη και προσθέτει ότι οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις «δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα».

«Η αναζήτηση των πολιτικών και πραγματικών ευθυνών για το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ασφαλώς επιβεβλημένη. Όχι μόνο για ικανοποίηση του "περί δικαίου" αισθήματος του λαού μας αλλά, κυρίως, για άντληση διδαγμάτων και αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον», τονίζει στην δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι «αυτό που προέχει σήμερα, είναι να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας και, πάνω απ' όλα, να στηρίξουμε όσους πλήττονται καίρια και άμεσα από τις πρωτοφανείς για τον τόπο μας εξελίξεις».

«Από αύριο θα ζούμε σε μια νέα Κύπρο. Και είναι στο χέρι μας, η νέα Κύπρος να καταστεί μακροπρόθεσμα καλύτερη. Με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απόψε το τηλεοπτικό διάγγελμα Αναστασιάδη - Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο

Αναστασιάδης: «Κουράγιο, Κύπριοι - θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες»

Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία

Μπαρόζο: «Ολα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος»

Σόιμπλε: «Δίκαιο το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου»

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι λεηλασία»

Ολι Ρεν: «Θα βοηθήσουμε την Κύπρο και θα σταθούμε στο πλευρό της»

Ντέισελμπλουμ: «Καλύτερη λύση για την Κύπρο αυτή η συμφωνία»

Λαγκάρντ: «Ολοκληρωμένο και αξιόπιστο το σχέδιο για τη σωτηρία της Κύπρου»

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Αποφεύχθηκαν η χρεοκοπία και οι συνέπειές της

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ελληνική κυβέρνηση ταυτίστηκε με τους εκβιασμούς των δανειστών της Κύπρου»

Κεδίκογλου: «Η Κύπρος θα σταθεί και πάλι στα πόδια της»

ΔΗΜΑΡ: «Επώδυνη αλλά αναγκαία η συμφωνία του Eurogroup»

Βενιζέλος: «Πεδίο τιμωρίας η Κύπρου για συμβολικούς λόγους» 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες