Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου - Μετά χρεοκοπείτε!

ΕΚΤ σε Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου - Μετά χρεοκοπείτε! Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγγυάται την αρωγή του προς κυπριακές τράπεζες μόνο μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, τα χρήματα θα αποδεσμευτούν μόνο εάν υπάρξει ένα σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα είναι σε ισχύ και θα εξασφαλίζει την φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών.

Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί - στην ουσία – από τον Γιόρκ Άσμουσεν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT την Πέμπτη είχε πει ότι η ΕΚΤ μπορεί «να χορηγήσει ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο φερέγγυων τραπεζών".
Ωστόσο, πρόσθεσε, η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη αν δεν αποφασιστεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο, το οποίο θα εγγυάται ταχεία ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Ο κ. Άσμουσεν απέρριψε την κατηγορία ότι η ευρωτράπεζα έθεσε υπό πίεση τη χώρα, λέγοντας ότι η τράπεζα έθεσε εκ των προτέρων τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να συγχωρήσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ φαίνεται πως συζήτησαν τα μέλη του Euro Working Group κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τετάρτη.
Έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζητά η ευρωζώνη
Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεδιάσκεψη του EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επικρατεί χάος στην Κύπρο και εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.

Μάλιστα, περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως «πολύ έντονα» και έκανε λόγο για «ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».
Η τηλεδιάσκεψη έγινε ήταν μεταξύ μελών του Euro Working Group, καθώς και εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, υπό τον αυστριακό τεχνοκράτη, Τόμας Βίζερ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση της Κύπρου να μην λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, χαρακτηρίστηκε «ενοχλητική» από πολλούς συμμετέχοντες οι οποίο σχολίασαν πως φανερώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters, ο Γάλλος εκπρόσωπος στο EWG σημείωσε πως «η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Ποτέ άλλοτε δεν το έχουμε δει αυτό».

«Η κυπριακή βουλή  είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό» αναφέρεται στα πρακτικά του Γάλλου εκπροσώπου στο Euro Working Group που επικαλείται το Reuters.

Από την πλευρά του ο Γερμανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα από τη στιγμή που γίνονται σεβαστοί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκε το Σάββατο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση, καθώς και στην πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την Ευρωζώνη.

Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να ληφθούν βήματα ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από την επίδραση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση στην Ελλάδα.

Πάντως, το μεγαλύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες.
Διαβάστε επίσης:
«Κλειδώνει» το σχέδιο Β’ για την Κύπρο
ΕΚΤ σε Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου - Μετά χρεοκοπείτε!
Mόσχα: «Δεν εμπιστευόμαστε τον Αναστασιάδη»
Ρωσία: Πολλοί λόγοι για να μην βοηθήσει την Κύπρο,ένας για να το κάνει
Αδειάζει η κλεψύδρα για την Κύπρο
Συνάντηση Μεντβέντεφ-Μπαρόζο για την Κύπρο
Κλειστό μέχρι το τέλος της εβδομάδας το χρηματιστήριο της Κύπρου

Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/290424/exodo-tis-kyproy-apo-to-eyro-syzita-i-eyrozoni#ixzz2OBHI19BX

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες