Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Δραματικές οι στιγμές στο Eurogroup - Η "μάχη" Γερμανίας-ΔΝΤ τα τινάζει όλα στον αέρα - Από μηδενική βάση οι διαπραγματεύσεις

Ανοιχτό το ΔΝΤ για επιμήκυνση κατά 2 χρόνια του στόχου της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
- Πηγή του Eurogroup στο Γερμανικό Πρακτορείο: "Αργά και σταθερά η πρόοδος"
- Ανοιχτή γραμμή Σαμαρά με τις Βρυξέλλες και ενημερώνει άμεσα Βενιζέλο και Κουβέλη
- Ο κ. Στουρνάρας προσερχόμενος δήλωσε πως η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και τώρα είναι η σειρά των δανειστών
- Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προς Λαγκάρντ και Σόιμπλε: "Δεν θα μου εξαντλήσετε την υπομονή"
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες που αναζητεί λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι εάν θα αποταμιευτεί η δόση ή όχι, αλλά το γεγονός πως το ΔΝΤ συνδέουν την αποταμίευση με μία ολοκληρωτική λύση και στο θέμα του χρέους. Και εκεί ακριβώς είναι το μεγάλο αγκάθι.

Όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, οι δανειστές μας τα έχουν βάλει όλα στο τραπέζι και πάλι από την αρχή και σε μηδενική βάση, με κάθε υπουργό να έχει κυριολεκτικά το κομπιούτερ μπροστά του, προκειμένου να υπολογίσει ο καθένας το κόστος για τη χώρα του από τις προτάσεις του ΔΝΤ και στις οποίες αντιδρά το Βερολίνο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) και διεκόπη για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διμερείς επαφές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε με την Κ. Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε και στους δύο "δεν θα μου εξαντλήσετε την υπομονή".

Μάλιστα, πολλά διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως στο τραπέζι του Eurogroup έχουν ξανατεθεί όλα ξανά από την αρχή, κάτι που δεν αποτελεί ιδιαίτερη αισιόδοξη προοπτική για την εξεύρεση λύσης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αποψινό Eurogroup, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτεί να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη ο στόχος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (ως το 2022), αρκεί οι λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι να διασφαλίζουν τη σαφή πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο λύσεων που θα μειώνει δραστικά το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά άμεσα «εμπροσθοβαρή μέτρα» που αντιστοιχούν στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Οι πηγές εκτιμούσαν επίσης ότι από αυτό το ποσό λείπουν 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς προϋποθέτει ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εμφανιστούν να δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.

Στον αντίποδα όμως η Γερμανία αναφέρει πως η απομείωση του χρέους είναι παράνομη και πως ένα κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο που δόθηκε στην Αθήνα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν το συνδυασμό λύσεων που προβάλλεται ως επικρατέστερος για σύναψη συμφωνίας, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ότι δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με το ΔΝΤ, εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF, την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και την παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να σταθούν περισσότερο γενναιόδωροι, από ότι προβλέπεται, στη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν άμεσα θετικές αντιδράσεις, αφού είναι ένα θέμα που αφορά τους «27» και όχι τους «17» της ευρωζώνης.

Για όλες αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνεται κάθε στιγμή από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εν συνεχεία σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ενημερώνει τόσο τον κ. Βενιζέλο όσο και τον κ. Κουβέλη. Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου διάψευσε δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει μήνυμα προς το Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει».

newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες