Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Έκλεισε η συμφωνία για το χρέος, έρχονται και οι δόσεις

Μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022
 http://static.in.gr/webstatic/5BAF22DD3E431303E8756084754E563C.jpg
Σε μια δύσκολη πολιτική απόφαση που μένει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας, δεσμευόμενοι για μια μείωση του χρέους της χώρας μας στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020 και αποδεχόμενοι να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας με την χρηματοδότησή της, στην παρούσα φάση με το συνολικό ποσό των σχεδόν 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πρώτη δόση αυτού του πακέτου των 43,7 δισ αναμένεται να έρθει έως τις 13 Δεκεμβρίου όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο η πορεία των εκταμιεύσεων των δόσεων συνδέεται άρρηκτα πλέον με την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η αρχή θα γίνει με συνολικά 34,4 δισ. ευρώ. Τα 31,2 δισ. θα δοθούν από  τους ευρωπαίους εταίρους έως τις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και θα αφορούν πιστώσεις προς τις τράπεζες και κεφάλαια από τον EFSF που θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και προορίζονται για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.
Λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει και το ΔΣ του  ΔΝΤ για να δώσει άλλα 3,2 δισ., εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών  ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά  και στις πολύ χαμηλές τιμές που  είχαν στις 23 Νοεμβρίου.
Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.
«Ολα πήγαν καλά» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά.
Στουρνάρας: Ως τις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την επαναγορά χρέους
Τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης  αλλά και τη σημασία της για  την Ελλάδα σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας αμέσως μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών.
Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μια απόφαση που κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την επαναγορά χρέους μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός ξεκαθάρισε δε πως η Ελλάδα θα επαναγοράσει χρέος με δάνειο από την ευρωζώνη (EFSF).
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά από τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ,ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον EFSF, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός Οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά στο ύψος του δανείου και στο επιτόκιο που θα ισχύσει.

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε «προεξοφλήσει» τη θετική έκβαση του Eurogroup, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση, προβάλοντας τη σίγουρη θέση πως «η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο».

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας 14 ωρών, το Eurogroup κατέληξε σε ένα "δύσκολο", όπως χαρακτηρίστηκε, συμβιβασμό για την Ελλάδα.

Ο νέος στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 (μείωση 40 δισ. ευρώ) και κάτω από το το 110% το 2022.

Σε σχέση με την εκταμίευση των χρημάτων, η καταβολή θα γίνει σε δόσεις.

Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 34,4 δισ. ευρώ  (εκ των οποίων τα 23,8 δισ. για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και τα 10,6 δισ. για την ενίσχυση του προϋπολογισμού) και αναμένεται να δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου.
Το υπόλοιπο ποσό (9,3 δισ. ευρώ) θα δοθεί σε τρεις δόσεις, στις αρχές του 2013, και η εκταμίευση του θα βασίζεται σε προαπαιτούμενες δράσεις (ορόσημα του Μνημονίου), με κορυφαία τη φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα για τη μείωση του χρέους:

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων για την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας:
- Επαναγορά ελληνικού χρέους. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.
- Επιστροφή 11 δισ. των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP).
- Μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης (αναμένεται να φτάσουν στο 0,75%).
- 15ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF.
- Αναστολή της καταβολής τόκων για τον EFSF για 10 χρόνιαγια τα δάνεια που μας έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.

Αναλυτικά:

Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισ. ευρώ, ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η μείωση των επιτοκίων του πρώτου Μνημονίου αφορά σε δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ και το επιτόκιο τους είναι σήμερα Euribor 3μηνου συν 1,50% περιθώριο κέρδους για τις χώρες που μας έχουν δανείσει.

Το περιθώριο αυτό θα υποχωρήσει στο 0,5%, με το εκτιμώμενο όφελος στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους να ανέρχεται περίπου στα 500 εκ. ευρώ ετησίως.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται πλήρως από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, για όσο διάστημα δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιες στις αγορές.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν πλέον ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ το 2016, θα μειωθεί στο 124% το 2020 και θα πέσει "σημαντικά" κάτω από το 110% το 2022.

Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της ευρωζώνης. Ο Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκρισή τους εντός της εβδομάδας.

Αποφασίστηκε επίσης:

Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πηγαίνουν απευθείας σε "ξεχωριστό λογαριασμό" για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους κάθε τρίμηνο.

Το Eurogroup αποφάσισε τη θέσπιση ενισχυτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του προγράμματος καθώς και "μηχανισμό διόρθωσης".

Διαβάστε: Το ανακοινωθέν του Eurogroup

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) arrives on November 26, 2012 prior to an Eurozone meeting at the EU Headquarters in Brussels.

Οι δηλώσεις

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, τονίζοντας ότι ελήφθη πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Υπογράμμισε δε ότι όλες οι διαβουλεύσεις ήταν δύσκολες και πως η μεγαλύτερη προσπάθεια καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Έκανε λόγο για ένα "νέο παράδειγμα" για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο στα χρήματα, αλλά σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

"Η Ελλάδα είναι και πάλι στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος" δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. "Το ΔΝΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει".

Η Λαγκάρντ, σε σχέση με το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων (κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου). Η ίδια διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν ότι μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση επειδή η Ελλάδα έδειξε σοβαρότητα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι είναι σε γνώση του το πόσο δύσκολες είναι αυτές για τους έλληνες πολίτες.

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε τη συμφωνία "μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία" της ευρωζώνης. "Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε", τόνισε.

"Ο υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή θα "μειώσει την αβεβαιότητα", ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους.

"Η επαναγορά των ομολόγων θα ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. Και πρόσθεσε: Όταν η Ελλάδα πετύχει, ή βρίσκεται στα όρια να πετύχει, πρωτογενές πλεόνασμα και εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, εάν χρειαστεί θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του χρέους".

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες αλλά για σκληρή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η μείωση της ανεργίας, που είναι και ο βασικός της στόχος.
"Όλα πήγαν καλά, το παλέψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί. Αύριο ξεκινάει μία μέρα για όλους τους Έλληνες", επισήμανε ο Α. Σαμαράς.

"Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

"Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Διαβάστε:
Το χρονικό της συνεδρίασης

protothema.gr
nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες