Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3-ΕΡΧΕΤΑΙ...


Οι τίτλοι τέλους μπαίνουν επιτέλους στο θρίλερ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με την υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Τρόικα, ωστόσο το τίμημα προβλέπεται βαρύ, καθώς το νέο μνημόνιο αφαιρεί εισοδήματα που θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι, έχοντας ενημερωθεί για τη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα, είναι έτοιμοι να αναλάβουν και πάλι το ελληνικό χρέος υπό την προϋπόθεση ότι από το 2013 η Ελλάδα θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και από το 2014 ως και το 2016 που θα τρέχει το νέο πρόγραμμα θα εξασφαλίζει κατ' έτος πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ για να αποπληρώνει μέρος των τόκων.
Σοκ όμως προκαλεί σε μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα η αποκάλυψη του νέου πακέτου των μέτρων που παρουσιάζει το "Βήμα της Κυριακής".
Αναλυτικά τα μέτρα - φωτιά του νέου πακέτου λιτότητας
* Έρχονται μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35% στους δικαστές, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.
* Επίσης μεγάλες περικοπές αναμένονται στις ΔΕΚΟ όπου κουρεύονται εκ νέου όλοι οι μισθοί, ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.
* Το νέο μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι καθώς και την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις" παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
* Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.
* Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων καθώς καταργούνται για όλους τα δώρα, επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης, αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ και αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.
* Το νέο μέτρο είναι η καθιέρωση του «πόθεν έσχες» και η αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ των χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα. Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.
* Το μέτρο όμως που θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και θα κάνει πιο αβέβαιο το μέλλον των ανέργων μεγάλης ηλικίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα κείμενα το μέτρο θα έχει γενική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η συνταξιοδότησης με 40 χρόνια ασφάλισης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες