Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Το δόγμα του σοκ. Το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα.


Όλα ξεκίνησαν το 1951, σαν επιστημονικό πείραμα χρηματοδοτούμενο από τον Αμερικανικό στρατό και την CIA, για την μελέτη των επιπτώσεων της αισθητηριακής αποστέρησης. Η αισθητηριακή αποστέρηση είναι ένας τρόπος να επιτύχεις την μονοτονία. Προκαλεί απώλεια της κριτικής ικανότητας, θόλωμα της σκέψης και τα άτομα που την υφίστανται δεν μπορούν καν να ονειροπολήσουν. Σκεφτείτε μία ολόκληρη γενιά να μην μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον της. Μετεξελίχθηκε σε εφιάλτη, σαν κυρίαρχο οικονομικό δόγμα στον πλανήτη μας ! Ο Οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν (ΑμερικανοΕβραίος) πήρε το σύστημα ανάκρισης και βασανιστηρίων και το μετεξέλιξε σε οικονομικό δόγμα.
"Μόνο μία κρίση πραγματική ή εικονική μπορεί να φέρει την πραγματική αλλαγή."
Τις επιπτώσεις της εφαρμογής του συστήματος, του δόγματος του Σοκ, τις νοιώθουμε στο πετσί μας αυτή την περίοδο εμείς οι Έλληνες -όχι τυχαία-, ενώ πιο πριν έχει εφαρμοστεί στους δύστυχους λαούς της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης. Το δόγμα του σοκ δοκιμάστηκε επιτυχώς στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης, για να τους "βοηθήσει" να βγουν από τα δεινά του "παραπέτασματος".
Χρειάστηκαν 40 χρόνια ώστε τα οικονομικά πειράματα να φτάσουν σε μας. Όταν μετά από μία οικονομική κρίση, μία φυσική καταστροφή ή ένα πόλεμο, οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με την κάλυψη των έκτακτων αναγκών τους και δεν μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, τότε αναλαμβάνουν οι υπηρέτες του δόγματος σοκ.
Το δόγμα του σοκ είναι η συστηματική λεηλασία, η μεταφορά πλούτου από τα δημόσια ταμεία των κρατών και συνεπώς η αφαίμαξη των λαών, προς τις πλουσιότερες εταιρείες και τα πλουσιότερα άτομα του πλανήτη, που δημιουργούν τις κρίσεις. Το δόγμα του σοκ χρειάζεται την άγνοια των λαών για να επιτύχει. Υπάρχει ένα video βασισμένο στο βιβλίο της Naomi Klein. Αν θέλετε, θα σας παρακαλούσα δηλαδή, αλλά αν μπορούσα θα σας το επέβαλα, να δείτε το παρακάτω video. Είναι σε έξι (6) τμήματα. Την επόμενη φορά που θα νιώθετε ότι κάτι σας πνίγει, αράξτε στην οθόνη του PC σας και κάντε το δώρο στον εαυτό σας και στους γύρω σας. Το πρώτο μέρος σαν εισαγωγή είναι λίγο αργό.
Τα επόμενα όμως είναι γροθιά στο ...υπογάστριο ...

Μίλτον Φρίντμαν. Τα παιδιά απο το Σικάγο. Το δόγμα του σοκ:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες