Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ!


O προϊστορικός άνθρωπος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία πρωτόγονη εκδοχή κινηματογράφου, σύμφωνα με Αυστριακούς και Βρετανούς ερευνητές, που ψάχνουν να αναπαραστήσουν αυτές τις αρχαίες οπτικές προβολές...
Σκαλίσματα πάνω σε βράχους από την Εποχή του Χαλκού, που εντοπίστηκαν σε απομακρυσμένες και κρυμμένες τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, δείχνουν πως το καλλιτέχνημα ήταν κάτι περισσότερο από απλές εικόνες, όπως πιστεύουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών Sankt Poelten, στην Αυστρία.
«Τα σκαλίσματα στους βράχους, κατά τη δική μας άποψη, δεν είναι απλά εικόνες αλλά τμήμα μία οπτικοακουστικής παράστασης,» όπως ισχυρίζεται ο Frederick Baker από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.
«Δεν υπήρχε κινούμενη εικόνα αλλά οι εικόνες δημιουργούσαν μία συνέχεια, κάτι σαν κινούμενα σχέδια. Δεν ήταν μόνο για τα μάτια αλλά και για τ' αυτιά, καθώς αυτά τα σκαλίσματα βρέθηκαν σε τοποθεσίες με μοναδική ηχώ. Υπό αυτή την έννοια, τα σκαλίσματα δεν είναι απλά στατικές εικόνες αλλά εικόνες που δημιουργούσαν μία ιστορία στο μυαλό του θεατή -όπως ακριβώς και στον κινηματογράφο,» πρόσθεσε ο Baker.
Τα δύο Πανεπιστήμια συνεργάζονται πλέον με το Πανεπιστήμιο Bauhaus της Γερμανίας στο πρόγραμμα «Prehistoric Picture Project» για να αναπαραστήσουν αυτές τις ταινίες, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική τεχνολογία ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν την αλληλουχία των εικόνων και να φτιάξουν κάτι σαν κινούμενα σχέδια.
Οι «ταινίες», που χρονολογούνται το 4000 με 1000 π.Χ, συνήθως δείχνουν μάχες, χορούς ή κυνήγι, αλλά παραδόξως δεν δείχνουν ποτέ θάνατο και σπανίως απεικονίζουν γυναίκες.
Το πρόγραμμα διεξάγεται στην Βαλκαμόνικα της βόρειας Ιταλίας, καθώς εκεί βρέθηκαν τα περισσότερα σκαλίσματα -περίπου 100.000 εικόνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες