Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ...


Το κράτος του Κοσόβου επικύρωσε το απόγευμα της Πέμπτης (22/7) το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης, καθώς σύμφωνα με την απόφαση, “η κήρυξη της ανεξαρτησίας του δεν παραβίασε καμία διεθνή νομοθεσία”.




Ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Χισάχι Ογουάντα, διαβάζοντας την απόφαση, είπε η διεθνής νομοθεσία “δεν απαγορεύει τις κηρύξεις ανεξαρτησίας των κρατών”.

Το Κόσοβο αυτονομήθηκε από τη Σερβία το 2008, δέκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία, και μέχρι στιγμής είχε “διεθνή διακυβέρνηση”.

Ως κράτος έχει αναγνωριστεί από 69 χώρες μέχρι στιγμής, ενώ στην προοπτική αυτή αντιτίθεται σθεναρά η Ρωσία, της οποίας η απάντηση στην απόφαση της Χάγης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ικανοποίηση στο Κόσοβο, θυμός στη Σερβία
Η απόφαση του δικαστηρίου ικανοποίησε την πλευρά του Κοσόβου, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι πλέον κάθε αμφιβολία για το αν το Κόσοβο θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο κράτος έχει καταρρεύσει.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Χαϊρεντίν Κούτσι χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική επισημαίνοντας ότι αποτελεί «μεγάλη νίκη του Κοσόβου και των πολιτών του».

Στην κυβέρνηση του Κοσόβου την ανακοίνωση της απόφασης γιόρτασαν με σαμπάνιες ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φατμίρ Σεϊντίου αφού χαρακτήρισε θετική και χρήσιμη την απόφαση υπογράμμισε πως με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Όμως, το Βελιγράδι εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του, και επέμεινε ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Νωρίτερα την απογοήτευση του για τη στάση του δικαστηρίου εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος επισήμανε ότι «το δικαστήριο ουσιαστικά αποφάνθηκε μόνο για ένα τεχνικό ζήτημα, που είναι η διακήρυξη ανεξαρτησίας, και δεν έλαβε θέση για την απόσχιση και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όπως ζητούσε η Σερβία».

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου Κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος , Τόμισλαβ Νίκολιτς χαρακτήρισε «βαριά ήττα της Σερβίας» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες