Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΡΩΣΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΔΡΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Κατηγορηματικά απορρίπτει η Μόσχα τις κατηγορίες ότι δέκα Ρώσοι πράκτορες δρούσαν στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τις «ανεδαφικές» και «πισωγύρισμα στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Επίσης, Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι το περιστατικό αναμένεται να προκαλέσει ένταση στις καλές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας... Εν τω μεταξύ, σήμερα συνελήφθη στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, 11ος ύποπτος, ο 54χρονος Καναδός φυγόδικος Robert Christopher, ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Ουγγαρία. Ο Christopher βρίσκεται στο νησί από τις 17 Ιουνίου και διέμενε μόνος του σε διαμέρισμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρνακας.

Εναντίον του εκδόθηκε προσωρινό ένταλμα για αδικήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατασκοπείας και συνομωσίας που διαπράχθηκαν στις ΗΠΑ από το 1990 μέχρι το 2010. Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Christopher ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.


Προηγήθηκε χθες η σύλληψη δέκα ατόμων στις ΗΠΑ, που φέρονται να είναι Ρώσοι κατάσκοποι, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του FBI. Οι συλλήψεις προέκυψαν ύστερα από μια μακρόχρονη έρευνα σε τέσσερις πολιτείες, στη Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσεϊ, τη Βοστώνη και τη Βόρεια Βιρτζίνια. Οι 8 από τους 11 συλληφθέντες φέρονται να βρίσκονταν σε μακροχρόνιες αποστολές και μάλιστα με ισχυρή κάλυψη, ενώ άλλοι δύο είχαν μικρότερο ρόλο στο ρωσικό πρόγραμμα κατασκοπείας.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Ήδη τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνωμοσία και ενέργεια κατά ξένου κράτους, οι οποίες επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες