Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Παπανδρέου: "Θέλουμε να δανειστούμε με ίσους όρους"...


Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης αλλά τον δανεισμό με όρους ίδιους με εκείνους που ισχύουν και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Aυτό που πολύ συχνά παρερμηνεύεται, ή και παραποιείται ακόμα, είναι ότι η Ελλάδα ζητάει ένα σχέδιο διάσωσης», είπε χαρακτηριστικά.



«Πρώτον, δεν ζητήσαμε ποτέ ένα σχέδιο διάσωσης. Δεύτερον, αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν ζητάμε χρήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η εξασφάλιση ότι θα μπορέσουμε να δανειστούμε βασικά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι με αυτά τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια που συχνά σχετίζονται και με κερδοσκοπία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα The Economist δήλωσε πως εάν χρειαστεί θα ληφθούν και νέα μέτρα ενώ επισήμανε πως θα εφαρμοστούν ουσιαστικές αλλαγές.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζήτησε την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ εκτός από τη θέληση που φάνηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 11/2.

«Τα ακριβή χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορεί να μην καλύφθηκαν από τη δήλωση αυτή, κάτι που είναι κατανοητό, επειδή αυτή είναι - αν θέλετε- μία δοκιμαστική περίπτωση για το πώς αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στην Ευρωζώνη. Υπάρχει όμως η βούληση, υπάρχει πολιτική βούληση, και όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και τρόπος» δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε προς του Γερμανούς αλλά και γενικότερα τους Ευρωπαίους με αφορμή την “επίθεση” που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα.

«Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς. Ζητάμε τη δυνατότητα να πάρουμε δάνειο, το οποίο θα εξοφλήσουμε εντόκως. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια και να είμαστε ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε και το έλλειμμά μας.


Εδώ λοιπόν, χρειαζόμαστε την υποστήριξη των Γερμανών, των Γάλλων και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, λοιπόν, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, όσον αφορά την πάταξη της κερδοσκοπίας, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση με θετικό τρόπο και να αποτελέσει η κρίση αυτή μια ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και για να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες