Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΞΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...


Τα εξωτικά φρούτα συνήθως έχουν μοναδική εμφάνιση και υπέροχη, ξεχωριστή γεύση. Φαίνεται όμως ότι αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας για έναν ακόμη λόγο. Ποιος είναι αυτός; Αρκετά από τα εξωτικά φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία σας.

Ας δούμε ποια εξωτικά φρούτα συνιστά ανεπιφύλακτα να προσθέσουμε στο διαιτολόγιο μας η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ζωή Πορφύρη.

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο ξεχωρίζει για τη γλυκόξινη γεύση του και την καφέ επιδερμίδα του. Είναι χυμώδες φρούτο, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, μαύρου χρώματος. Ο καρπός του φρούτου, με μόλις 70 θερμίδες, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Διαθέτει ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί να καταναλωθεί αμέσως αφότου κοπεί, για να μη χαθούν οι βιταμίνες του.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες το ακτινίδιο αποτελεί ιδανική τροφή για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων. Επιπλέον απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου λόγο των φυτικών ινών που διαθέτει.

Συντελεί ακόμη στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Καραμπόλα

Ονομάζεται φρούτο του αστεριού γιατί το σχήμα του μοιάζει με αστέρι. Χρησιμοποιείται συχνά για τη διακόσμηση πιάτων, αλμυρών και γλυκών. Αυτό το χρυσοκίτρινο φρούτο έχει γλυκόξινη γεύση. Η φλούδα του είναι λεπτή και τρώγεται, οπότε δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα. Κάθε φρούτο περιέχει 40 θερμίδες και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε οξαλικό οξύ, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από άτομα που έχουν προβλήματα στα νεφρά.

Μάνγκο

Μεγάλο, πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο φρούτο σε σχήμα αυγού. Περιβάλλεται από μια λεπτή φλούδα, η οποία αφαιρείται αποκαλύπτοντας μια σάρκα κίτρινου χρώματος. Έχει γλυκιά, τροπική γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, κάλιο και φυτικές ίνες.

Παπάγια

Ανάλογα με την ποικιλία και το είδος των φυτών, η παπάγια απαντάται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως στρογγυλό, οβάλ και σχήμα αχλαδιού.

Οι καρποί της περιέχουν πολλούς σπόρους. Η κίτρινη και πορτοκαλοκόκκινη σάρκα της έχει συνήθως γλυκιά γεύση. Όταν είναι ώριμη, τρώγεται συνήθως ωμή, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια της, ενώ το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο. Κάθε παπάγια αποδίδει περίπου 118 θερμίδες.

Τόσο το πράσινο φρούτο, όσο και το ώριμο, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζετε παπαΐνη και έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν την πέψη.

Φρούτο του πάθους

Πρόκειται για ένα είδος τροπικού φρούτου με καρπό σε οβάλ σχήμα. Υπάρχουν δύο ποικιλίες φρούτων του πάθους: μια με κίτρινη φλούδα της και μία με μοβ φλοιό. Η μοβ ποικιλία, η πιο διαδεδομένη, είναι πιο μικρή σε μέγεθος, εξωτερικά η φλούδα της είναι ζαρωμένη και εσωτερικά έχει γλοιώδη υφή με πολλούς σπόρους.

Ο καρπός τρώγεται με το κουταλάκι και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει μόλις 16 θερμίδες.

Ρόδι

Το ρόδι είναι γνωστό για τα βαθυκόκκινα, τραγανά σπόρια του, με τη γλυκόξινη γεύση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και την ίδια στιγμή δεν περιέχει πολλές θερμίδες. Το ρόδι έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι περιέχει στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες