Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Συλλήψεις Αμερικανών για μεταφορά παιδιών εκτός Αϊτής


Δέκα Αμερικανοί συνελλήφθησαν στην Αϊτή, διότι επιχείρησαν να βγάλουν παράνομα από τη χώρα 33 παιδιά. Πρόκειται για πέντε άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο Αϊτινούς, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση στην μεθοριακή ζώνη στο Μαλπάσο, κοντά στην Δομινικανή Δημοκρατία.



Η Σίλσμπι Λόρα Λαβόν, η οποία φέρεται να ηγείται της ομάδας, είπε σε δικαστή στο αρχηγείο της αστυνομίας, πως η ιδέα ήταν να πάνε τα παιδιά «κάπου όπου θα είχαν φροντίδα, τρόφιμα και ρουχισμό». Ακόμη, ανέφερε ότι αγόρασε πρόσφατα μια έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Η γυναίκα υποστήριξε ότι επρόκειτο να στεγάσει τα παιδιά σε ένα ξενοδοχείο στη βόρεια ακτή, κοντά στο Καμπαρέτε, ενόσω θα ανεγειρόταν το ορφανοτροφείο.

Ο υπουργός Διασποράς Εντουίν Παρεζόν δήλωσε ότι μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα. «Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις των υπόπτων, έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση του νόμου της Αϊτής», επισήμανε.

Τα 33 παιδιά μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό ορφανοτροφείο στο Κρουά ντε Μπουκέ, λίγο έξω από το Πορτ-ο-Πρενς.

Αξιωματούχοι του προξενείου των ΗΠΑ επισκέφθηκαν τους κρατούμενους.

Μετά το σεισμό, που άφησε αδιευκρίνιστο αριθμό παιδιών ορφανά, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελρίβ και η UNICEF έχουν καταγγείλει την παράνομη μεταφορά ανηλίκων έξω από τη χώρα. Αξιωματούχοι της UNICEF στο Πορτ-ο-Πρενς και στην Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο παιδιών, αυξάνοντας το επίπεδο της επαγρύπνησης στα έγγεια σύνορα αλλά και στο αεροδρόμιο.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιβ Κρισταλέν είπε ότι στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται και δυο πάστορες, ένας στην Αϊτή και ένας στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. «Πρόκειται για απαγωγή, όχι για υιοθεσία», τόνισε.

Τα παιδιά ήταν από 2 μηνών έως 12 ετών και προέρχονταν από διάφορες περιοχές της χώρας. «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς στην Αϊτή είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται να έχει εκδοθεί άδεια από το υπουργείο μας για να βγει από τη χώρα», είπε.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μέλος της οικογένειας ενός από τους συλληφθέντες δήλωσε πως πιστεύει ότι πρόκειται για παρεξήγηση σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Κρισταλέν είπε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν στην ΜΚΟ New Life Children's Refuge, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει έδρα το Άινταχο. Η οργάνωση είχε ζητήσει online δωρεές για να μεταφέρει 100 παιδιά από την Αϊτή στην Δομινικανή Δημοκρατία και εθελοντές για να προσέχουν τα παιδιά.

«Εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας μπόρεσαν να συναντήσουν τους κρατούμενους» και βρίσκονται «σε επαφή με τις αϊτινές αρχές», αναφέρει η πρεσβεία.

Σύστημα γενετικής ταυτοποίησης προσφέρει η Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στις αρχές της Αϊτής ένα σύστημα γενετικής ταυτοποίησης που θα την βοηθήσει να καταπολεμήσει το εμπόριο παιδιών.

Αυτό το πρόγραμμα, με την ονομασία «DNA-Prokids», θα επιτρέπει τη δημιουργία μία βάσης δεδομένων. Θα καταγράφει, μέσω δειγμάτων σάλιου ή αίματος, την γενετική ταυτότητα των ανηλίκων που έχουν δηλωθεί χωρίς οικογένεια και παράλληλα, θα έχει και το γενετικό αρχείο των γονιών που έχουν δηλώσει την εξαφάνιση των παιδιών τους, προκειμένου να μπορεί να συγκρίνει τις δύο λίστες.

Το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές χώρες από το 2009 και έχει ταυτοποιήσει 230 παιδιά 12 διαφορετικών εθνικοτήτων που είχαν πέσει θύματα εμπορίου παιδιών, αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες