Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Δημοσίευση λογισμικού ανοικτού κώδικα και δημοσίων δεδομένων από το υπ.Οικονομικών


Δωρεάν λογισμικό που διευκολύνει στις επιχειρήσεις να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τις καταστάσεις πελατών-προμηθευτών προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δημοσίευσε παράλληλα τα στατιστικά στοιχεία για τα φορολογικά δεδομένα του 2008.


Ο πηγαίος κώδικας αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Η δημοσίευση επιτρέπει σε ανεξάρτητους προγραμματιστές και επιχειρήσεις να βελτιώσουν τον κώδικα με νέες λειτουργίες ή τροποποιήσεις και να τον επαναχρησιμοποιήσουν σε νέες εφαρμογές. Η γλώσσα προγραμματισμού που έχει χρησιμοποιηθεί είναι η Java και ο κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

Η εφαρμογή διανέμεται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην ιστοσελίδα σύμφωνα με την ευρέως χρησιμοποιούμενη άδεια Apache 2.0.

Το Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων 2008 περιέχει στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τη φορολογία κεφαλαίου και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Από φέτος τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται με άδεια ελεύθερης αναδιανομής και με χρήση ανοικτών προτύπων.

Συγκεκριμένα, η χρησιμοποιούμενη άδεια Creative Commons 3.0 επιτρέπει τη διανομή και διασκευή των δεδομένων, υπό τη προϋπόθεση ότι γίνεται αναφορά προέλευσης και ότι τα παράγωγα των δεδομένων χρησιμοποιούν την ίδια ή παρόμοια άδεια.

Τα ανοικτά πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί διευκολύνουν τη πρόσβαση στα δεδομένα (ανεξάρτητα από λειτουργικό σύστημα και εφαρμογή) και επιτρέπουν την ευκολότερη ανταλλαγή τους.

Το Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων 2008 δημοσιεύεται στις μορφές ODS και PDF (καθώς και XLS για συμβατότητα με παλαιότερες εφαρμογές) και διατίθεται στην ιστοσελίδα

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλήγει στην ανακοίνωση της με τη δέσμευση ότι σταδιακά θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες για αντίστοιχα δεδομένα και λογισμικό που διαχειρίζεται.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες