Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Το 2009 από το Α έως το Ω


sport.gr

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2009, το sport.gr έψαξε τα ... κιτάπια του και εντόπισε πρόσωπα, ομάδες, στιγμές και γεγονότα που σημάδεψαν το διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα τη χρονιά που ετοιμάζεται να μας αφήσει. Από τα πιο λαμπερά γεγονότα, όπως το απίστευτο ρεκόρ της Μπαρτσελόνα με την κατάκτηση 6 τίτλων και την πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, μέχρι τις πιο μαύρες σελίδες, με τον απρόσμενο θάνατο του Ντάνι Ζάρκε και την αυτοκτονία του Ρόμπερτ Ενκε. Δείτε μαζί μας από το Α έως το Ω τις πιο έντονες στιγμές της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς...

Α όπως...
Αστρονομικό. Το ποσό που ξόδευσε η Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκτήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η μεταγραφή του πορτογάλου από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Βασίλισσα κόστισε 94 εκατομμύρια ευρώ, μετατρέποντάς την στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Β όπως...
Βόλφσμπουργκ. Οι Λύκοι ήταν η έκπληξη της Bundesliga, φτάνοντας στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου. Η πορεία της ομάδας ειδικά στο δεύτερο γύρο ήταν εντυπωσιακή, ενώ ήταν και η μοναδική που είχε δύο στράικερ που πέτυχαν περισσότερα από 20 γκολ έκαστος, τους Γκραφίτε (28) και Εντιν Ντζέκο (26).

Γ όπως...
Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο μαέστρος της ασύλληπτης επιτυχίας της Μπαρτσελόνα που οδήγησε την ομάδα της καρδιάς του στην κατάκτηση 6 τίτλων μέσα σε μία σεζόν, ανεπανάληπτο επίτευγμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Δ όπως...
Διαφθορά. Πολλά σκάνδαλα με στημένα παιχνίδια απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν την UEFA, με το μεγαλύτερο να έχει επίκεντρο τη Γερμανία, αλλά να εμπλέκει και τις Τουρκία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Ουγγαρία. Στη λίστα της ομοσπονδίας και παιχνίδια του Champions League και του Europa League, ενώ σκάνδαλα με στημένους αγώνες ξέσπασαν και στη χώρα μας, καθώς και στην Ισπανία.

Ε όπως...
Ελλάδα. Η Εθνική μας πήρε την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 για δεύτερη φορά στην ιστορία της και οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ υπόσχονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Ζ όπως...
Ζίκο. Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε τον πάγκο του Ολυμπιακού, φέρνοντας... βραζιλιάνικη αύρα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η όπως...
Ηττα. Το 2009 σημαδεύτηκε από αρκετές αξιοσημείωτες ήττες, που ντρόπιασαν μερικούς από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Η ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-4 από τη Λίβερπουλ στο Ολντ Τράφορντ, το 2-6 της Ρεάλ Μαδρίτης από την Μπαρτσελόνα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, το 0-4 Ρεάλ από τη Λίβερπουλ για τη φάση των 16 του Champions League, το 1-7 της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας από τη Μπάγερν Μονάχου για την ίδια φάση, το 0-4 των βαυαρών από την Μπαρτσελόνα στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και πιο πρόσφατα το 1-9 της Γουίγκαν από την Τότεναμ και το ασύλληπτο 1-14 της WHC από τον Αγιαξ είναι ενδεικτικά κάποια από τα σκορ που... χόρτασαν τους ποδοσφαιρόφιλους.

Θ όπως...
Θρήνος. Δυστυχώς, άλλη μια χρονιά σημαδεύτηκε από θανάτους νέων ποδοσφαιριστών. Σοκ και βαθιά θλίψη προκάλεσε η αυτοκτονία του Ρόμπερτ Ενκε. Ο τερματοφύλακας του Ανόβερου αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στις ράγες του τρένου, μην μπορώντας να ξεπεράσει το χαμό της κορούλας του. Θρήνος και για τον αρχηγό της Εσπανιόλ, Ντάνι Ζάρκε, που έφυγε από τη ζωή από καρδιακή προσβολή στις 8 Αυγούστου σε ηλικία μόλις 26 ετών. Και η Σούπερ Λιγκ, όμως, είχε τη δική της μαύρη σελίδα, με τον απρόσμενο θάνατο του Αντόνιο ντε Νίγκρις της Λάρισας.

Ι όπως...
Αντρές Ινιέστα. Μπορεί ο Λιονέλ Μέσι να πήρε τα περισσότερα εύσημα για την εντυπωσιακή πορεία της Μπαρτσελόνα, αλλά αν δεν υπήρχε ο Αντρές Ινιέστα, ίσως οι μπλαουγκράνα να είχαν στερηθεί τα 3 από τα 6 τους κύπελλα. Ο ισπανός διεθνής ήταν αυτός που έστειλε ουσιαστικά την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα στον τελικό του Champions League με το γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιτελικού με την Τσέλσι και η συνέχεια είναι γνωστή...

Κ όπως...
Κατρακύλα. Η Λίβερπουλ διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της. Ο ιστορικός σύλλογος έμεινε εκτός συνέχειας Champions League ήδη από τη φάση των ομίλων, ενώ στην Premier League βρίσκεται μετά από 20 αγώνες 12 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Τσέλσι.

Λ όπως...
Λιονέλ Μέσι. Ο μικροκαμωμένος άσος της Μπαρτσελόνα κατέκτησε τα πάντα τη χρονιά που μας πέρασε. Είχε μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση 6 τίτλων από τους μπλαουγκράνα, ενώ και ο ίδιος τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα και το βραβείο του Κορυφαίου Παίκτη της FIFA.

Μ όπως...
Μπαρτσελόνα. Τα λόγια είναι περιττά για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 6 τίτλους σε μια χρονιά, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Απολογισμός: ένα πρωτάθλημα Ισπανίας, ένα Copa del Rey, ένα Champions League, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ν όπως...
Ντιέγκο. Η χρονιά ήταν δύσκολη για δύο από τους πιο διάσημους Ντιέγκο. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κάθεται πλέον στον πάγκο της αγαπημένης του Αργεντινής, αλλά η μέτρια πορεία τη ομάδας που παραλίγο να της στερήσει την πρόκριση στο Μουντιάλ, τον έβαλε στο μάτι του κυκλώνα. Από την άλλη, ο βραζιλιάνος Ντιέγκο ήρθε... μετά βαΐων και κλάδων στη Γιουβέντους έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ από τη Βέρντερ Βρέμης, αλλά περνά δύσκολες στιγμές στο Τορίνο, όντας θύμα της κακής αγωνιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Μεγάλη Κυρία, γενόμενος αποδέκτης σκληρής κριτικής από τους οπαδούς της ομάδας.

Ξ όπως...
Ξενιτιά. Οι έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό μας έβγαλαν για άλλη μια φορά... ασπροπρόσωπους, με τον Γιώργο Σαμαρά να είναι ασταμάτητος στο σκοράρισμα με τη φανέλα της Σέλτικ.

Ο όπως...
Μάικλ Οουεν. Ο άγγλος άσος φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πληγώνοντας του οπαδούς της Λίβερπουλ, παλεύοντας για μια θέση στην αποστολή της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Π όπως...
Πάολο Μαλντίνι. Μετά από 24 χρόνια, 4 μήνες και 11 ημέρες, η εμβληματική μορφή της Μίλαν αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα της στις 31 Μαΐου, μετά από 902 εμφανίσεις με τη φανέλα των ροσονέρι.

Ρ όπως...
Ρεάλ Μαδρίτης. Η ισπανική ομάδα τίναξε την μπάνκα στον άερα με τις μεταγραφές που έκανε, φέρνοντας στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Κακά, Καρίμ Μπενζεμά, Τσάμπι Αλόνσο και Ραούλ Αλμπιόλ. Συνολικά, για να ενισχύσει το ρόστερ της ξόδεψε το αστρονομικό ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ!

Σ όπως...
Σαχτάρ Ντόνετσκ. Η ουκρανική ομάδα επισφράγισε την εξαιρετική της πορεία με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, επικρατώντας με 2-1 της Βέρντερ Βρέμης στην παράταση στον τελικό του Σουκρού Σαράτσογλου.

Τ όπως...
Τέσσερα. Τσέλσι και Λίβερπουλ σημείωσαν από 4 γκολ στην μεταξύ τους αναμέτρηση σε έναν από τους συγκλονιστικότερους προημιτελικούς στην ιστορία του Champions League. Το τελικό 4-4 που διαμορφώθηκε με γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ στο 89ο λεπτό έστειλε τους μπλε στα ημιτελικά, αλλά εκεί απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα έλαβε και τέλος η πορεία τους στη διοργάνωση.

Υ όπως...
Υπεροψία. Η Ρεάλ Μαδρίτης θεώρησε ότι θα έχει εύκολο έργο απέναντι στην Αλκορκόν, ομάδα της τρίτης κατηγορίας της Ισπανίας, για τη φάση των 32 του Copa del Rey, αλλά πλήρωσε την υπεροψία της. Το ντροπιαστικό 0-4 του πρώτου αγώνα ήταν αρκετό για να της αφήσει ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση στον επαναληπτικό και το πενιχρό 1-0 υπέρ των μερένγκες ολοκλήρωσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού.

Φ όπως...
Φοβερό γκολ. Το 2009 σημειώθηκαν πολλά όμορφα γκολ, με τη FIFA να ξεχωρίζει 10 από αυτά που ήταν υποψήφια για το βραβείο Φέρεντς Πούσκας. Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Πόρτο στα προημιτελικά του Champions League ήταν το εκλεκτό των περίπου 120.000 φιλάθλων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Δείτε τα 10... φοβερά γκολ του 2009, σύμφωνα με τη FIFA.

Χ όπως...
Χέρι. Η Γαλλία πήρε δραματική πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2010, με τον Τιερί Ανρί να πασάρει με... διπλό κοντρόλ με το χέρι στον Ουίλιαμ Γκαλάς για το γκολ που χάρισε στους τρικολόρ το χρυσό εισιτήριο. Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν ήταν πολλές, αλλά τελικά η FIFA αποφάσισε να μην τιμωρήσει ούτε τη Γαλλία, ούτε τον γάλλο διεθνή, αλλά ούτε και να δημιουργήσει μια έξτρα θέση για τους ιρλανδούς στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ψ όπως...
Ψέματα. Ο Ραμόν Καλντερόν αναγκάστηκε σε παραίτηση από την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης, μετά τις αποκαλύψεις της MARCA για νοθεία και οικονομικές ατασθαλίες. Η έγκριτη εφημερίδα αποκάλυψε ότι σε γενική συνέλευση της ομάδας τον Δεκέμβρη του 2008 είχαν ψηφίσει άτομα που δεν ήταν μέλη του συλλόγου.

Ω όπως...
Ωρα. Ωρα, λοιπόν, για άλλη μια χρονιά που προμηνύεται γεμάτη γκολ, καθώς μια μεγάλη γιορτή μας περιμένει στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, όπου η εθνική μας θα δώσει το παρών.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες