Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ


Μείωση της εκτροφής και σφαγής των ζώων προβλέπουν οι ερευνητές, με τη δημιουργία κρέατος στα εργαστήρια. Ολλανδοί επιστήμονες παρήγαγαν το πρώτο εργαστηριακό χοιρινό και τώρα κάνουν προσπάθειες βελτιωσής του, ώστε να έρθει η μέρα που οι καταναλωτές θα το επιλέγουν...
Την προσπάθεια στηρίζει η Ολλανδική κυβέρνηση αλλά και εταιρεία ειδών διατροφής, ύστερα από τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού, προερχόμενο από μυικά κύτταρα ψαριού.


Ο στόχος των ερευνητών είναι να παράξουν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου, με αποτέλεσμα, τόσο τη μείωση των ζώων που σφαγιάζονται, όσο και τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών. Παράλληλα, πιστεύεται, πως θα βοηθηθούν και οι φτωχοί.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται για το πόσο σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν από μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εργαστηριακό κρέας θα είναι έτοιμο να διατεθεί προς πώληση σε πέντε χρόνια. Την προσπάθεια στηρίζουν διάφορες οικολογικές οργανώσεις, δηλώνοντας, ότι δεν έχουν "καμία ηθική αντίρρηση", εφόσον το κρέας, αποδεδειγμένα, δεν προέρχεται απο ζώο.

Οι επιστήμονες, παρ, ολ, αυτά επιμένουν πως με αυτή τη μέθοδο δε θα υποφέρουν πλέον τα ζώα, αλλά και θα αποφευχθούν ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα, όπως η γρίπη των χοίρων και οι τρελές αγελάδες. Επιπλέον, θα ελευθερωθούν τεράστιες εκτάσεις γης, αλλά και θα μειωθούν και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κλιματική ζωή, καθώς τα ζώα εκλύουν το 18% των συνολικών "αερίων του θερμοκηπίου".

Η πιο πολλά υποσχόμενη τεχνική για την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος είναι μέσω βλαστοκυττάρων, που έχουν ληφθεί είτε από έμβρυα ζώων, είτε από άλλα δορυφορικά κύτταρα. Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα συνήθως τοποθετούνται σε τρισδιάστατους βιοδιασπώμενους συνθετικούς σκελετούς και στη συνέχεια αναδημιουργούν τους μύες.

Αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι η δημιουργία πολύ μικρών κομματιών σκελετικού χοιρινού μυ, σε μέγεθος περίπου μισού νυχιού. Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα μικρά κομμάτια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες